Close

Follow Us

Your Personal and Professional Development: Plans, Tips and Lists

Powered by Bookboon, your personal eLibrary with 1,700+ eBooks on soft skills and personal development

7 tips om je geheugen te trainen en verbeteren

Posted in Articles Dutch

7 tips om je geheugen te trainen en verbeteren
7 tips om je geheugen te trainen en verbeteren

Veel van ons klagen op een zeker moment over een slecht geheugen – vooral wanneer we dingen vergeten die belangrijk zijn; zoals verjaardagen, jubilea en vergaderingen. Maar het is niet het geheugen dat ons in de steek laat. Onze hersenen onthouden namelijk alles wat we ooit hebben meegemaakt. Ons vermogen om te herinneren is de schuldige!

Hieronder staan 7 manieren waarop we ons vermogen om feiten en ervaringen uit het verleden te herinneren kunnen vergroten. Ze komen uit het gratis ebook “Thinking Skills” van Eric Garner.

 

1. Synesthesie

Synesthesie is de associatie van het geheugen met onze zintuigen. Dr. Frank Staub van Yale University toonde aan dat jij gemakkelijk jouw geheugen kunt verbeteren door dingen die je wilt onthouden te koppelen aan een gedenkwaardig geluid, gevoel, zicht, smaak of geur. In een experiment, verspreidde hij de geur van zoete chocolade onder een groep studenten, die in de voorbereiding zaten van een examen. Op de dag van het examen, bracht hij dezelfde geur in de zaal terwijl de leerlingen het examen maakten. Het resultaat was dat deze studenten beter presteerden dan alle anderen.

 

2. Oriëntatiepunten

De reden waarom synesthesie werkt is dat de dingen die wij willen herinneren gekoppeld worden aan een opvallend oriëntatiepunt. Oriëntatiepunten hoeven echter niet beperkt te worden tot de vijf zintuigen. Ze kunnen van alles zijn; emotioneel, schokkend, grappig, onverwacht, gek, gênant, of schandalig. Dat is waarom mensen precies kunnen herinneren wat ze deden op momenten van schokkende nieuwsgebeurtenissen, zoals de moord op John F Kennedy of de dood van prinses Diana. Het is ook de reden waarom we nooit onze eerste dag op school, een mooie romantische vakantie en onze eerste tienerkus vergeten.

 

3. Het Peg Systeem

Het peg-systeem is een geweldige manier om een reeks getallen, bijvoorbeeld het telefoonnummer 302187 te herinneren. Het enige dat je doet is elk nummer een rijmend “peg” woord geven en vervolgens maak je, in de juiste volgorde, een gek, dwaas of overdreven verhaal aan de hand van de woorden. Dus, laten we zeggen 3 = knie, 0 (nul) = wrat, 2 = lijm, 1 = zon, 8 = poort, en 7 = hemel. We kunnen dan het volgende verhaal verzinnen: “Eerst schreef ik het telefoonnummer op mijn knie rond een wrat. Ik doe er wat lijm op om het op zijn plaats te houden. Plotseling kwam de zon, dus ik ging naar buiten via de poort en vond mezelf in de hemel.” Probeer het. Je zult opmerken dat het verhaal gemakkelijker te onthouden is, dan de nummers.

 

4. Rijmpjes

Rijmpjes helpen ons om dingen te onthouden. Bijvoorbeeld dat “In een vraag of ontkenny, gebruik je geen some maar any.”, dat “Macaroni in een kopje? Macedonië met Skopje! ” (voor het onthouden van de hoofdstad van Macedonië) en dat Onder NederZetting en grootmacht kustte Steve Vorine vol onmacht! (Voor het onthouden van periodes in de geschiedenis).

 

5. Mnemoniek

Rijmende woorden zoals de bovenstaande, staan bekend als geheugensteuntjes en zijn vernoemd naar de Griekse godin van het geheugen, Mnemosyne. Een ander mnemonisch type associeert letters met namen in een bepaalde volgorde. Dus ‘Mijn Vriendinnen Aanbidden Mooie Jongens op Spaanse Uitjes Naar Portugal’ zal jouw onmiddellijk de volgorde van de negen planeten helpen herinneren, simpelweg door het gebruiken van de eerste letters van elk woord. Resulterend in deze volgorde: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Het beste aspect van mnenonics is dat je jouw eigen zinnen kunt maken en jij ze zo gek kunt maken als je wilt (onthoud, dom is onvergetelijk).

 

6. Namen onthouden

Het idee dat je iets moet associëren met persoonlijke, gekke of grappige associaties is de sleutel tot het onthouden van namen van mensen. Laten we zeggen dat jij kennis maakt met een meneer Luiern. Het enige dat jij hoeft te doen is hem in te beelden langs een N-weg met een luier aan. Hetzelfde geldt voor mevrouw Pakenham, die jij kunt herinneren als een vrouw die ham inpakt bij een slagerij. De reden waarom deze associaties worden gelegd, heeft te maken met je brein. Het linker gedeelte van je brein onthoudt de namen. Het rechter deel van je brein herinnert de gekke beelden. Samen helpen ze je beter te herinneren.

 

7. Herhaling

Een van de belangrijkste sleutels tot al deze geheugentrucs is herhaling. Wanneer we voor het eerst een nieuw stukje informatie verzamelen, gaat het direct naar ons korte-termijn geheugen. Dit kan maar 8 seconden in beslag nemen. Het probleem is dat het korte-termijn geheugen een wachtruimte is voor nieuwe informatie en tenzij we deze spullen verhuizen, zal het snel worden vervangen door nieuwere informatie. Het verplaatsen van informatie betekent dat wij het verplaatsen naar de lange termijn herinneringen, waar het oneindig kan verblijven. Het probleem is, dat het tot 6 uur kan duren voordat iets stevig verankerd is. Dit is het punt waarop herhaling en toetsing van pas komen.

Sommige wetenschappers beschouwen het geheugen als de Steen van Rosetta van de hersenen: de sleutel die alle geheimen van de geest ontsluit. In een tijdperk van informatie, waar de meeste mensen kenniswerkers zijn, is een goed geheugen en de mogelijkheid om het optimaal te benutten niet enkel leuk om te hebben; het is essentieel.

Als jij meer wilt weten over de werking van jouw hersenen en het geheugen, download en lees dan het gratis eBook “Thinking Skills” geschreven door Eric Garner.