Close

Follow Us

Your Personal and Professional Development: Plans, Tips and Lists

Powered by Bookboon, your personal eLibrary with 1,700+ eBooks on soft skills and personal development

“Att åka på secondment ger massor av energi”

Posted in Uncategorized

Med dator och trumpet i väskan begav sig Fredrik Schwerin från Grant Thorntons ekonomiserviceavdelning i Stockholm på secondment till andra sidan jordklotet. Erfarenheten innebar en stor personlig utveckling. Lite mer orädd, lite mer äventyrlig och mer öppen summerar han sig själv som nu efteråt.

Namn: Fredrik Schwerin
Ålder: 42
Titel: Auktoriserad redovisningskonsult
Började på Grant Thornton: September 2007
Jobbar på kontoret i: Stockholm
Utbildning: Ek mag företagsekonomi Uppsala. Fil kand handelsrätt Uppsala
Så beskriver jag mig själv: Jag är pålitlig, noggrann och orädd!

 

 

Hur kom det sig att du valde att åka till Brisbane i Australien på secondment?

– Jag var nyfiken på landet och såg möjligheten till secondment som ett stort äventyr. Det är en otrolig chans att få lära och uppleva. Det är dessutom nyttigt att få komma ur sin komfortzon. Man har inga etablerade rutiner, och det är en utvecklande situation som ger massor av energi.

 

 

Vad har du fått arbeta med konkret? Vilka arbetsuppgifter och uppdrag har du haft?

– Jag fick en jättebra introduktion på kontoret av en kollega, som själv gjort secondment hos oss på Stockholmskontoret. Han betonade att jag var där för att uppleva och lära, men att jag även gärna fick säga till om jag såg saker jag tyckte de kunde göra bättre och på så sätt bidra med min erfarenhet från svenska firman.

Jag arbetade på avdelningen Privately Held Business, som är deras motsvarighet till Ekonomiservice. Innan var jag lite orolig att jag inte skulle kunna tillföra något, men mycket av arbetet är samma som hemma. Första veckan fick jag ägna åt att studera grunderna i skatterätt eftersom det är andra skatteregler, men grundprinciperna är desamma som i Sverige. Redovisningen fungerar i stort sett på samma sätt som hemma.

Jag arbetade mest med bokslut, deklarationer, årsredovisningar och olika utredningsarbeten. Jag fick även följa med på en del möten både med kund och telefonmöten med andra kontor. Hemma arbetar jag som uppdragsansvarig och i Brisbane ingick jag i team som leddes av en Client Manager som fördelade arbetet och berättade vad jag skulle göra. Jag fick arbeta med flera olika kunder och uppdrag. Client Managern var den som hade mest kontakt med kunden och som hade koll på arbetet så jag kunde känna mig trygg med att jag gjorde rätt saker.

 

 

Vilka likheter respektive skillnader finns det mellan att arbeta på den svenska respektive australiensiska firman?

– Det finns många likheter mellan firmorna. Jag upplevde att företagskulturen var ganska lik den svenska, det var prestigelöst och partners sitter och arbetar med övriga medarbetare.

Arbetsmässigt så var en skillnad att de inte arbetar så mycket med löpande bokföring. De har också en webbaserad lösning, liknande vårt Webbkontor, men där är det mest kunderna som själva arbetar i systemet. På Grant Thornton Australien arbetar de mer med bokslut och årsredovisningar. Mycket av kundkontakten där sker via partners och Client Managers. Som ny har du inte så mycket kontakt med kunden. I Sverige har vi mer kundkontakt i tidigare skede.

Klimatet bidrar nog till att det var en ganska stor uppslutning på sociala aktiviteter på kontoret. Vi träffades på after work och liknade aktiviteter. Jag träffade även andra som var där på secondment, bland annat från USA och Storbritannien så vi umgicks en del. Vi bodde på samma ställe, ungefär 10 minuters gångväg från kontoret. Min lägenhet var på 21:a våningen, så jag fick övervinna min höjdskräck första veckan.

 

 

Vilken har den största utmaningen varit?

– Definitivt på det personliga planet, det var en utmaning att vara så långt borta från familj och vänner. Att gå ur komfortzonen och träffa nya människor och ställas inför nya situationer. Språket är också en utmaning innan man kommit igång. Jag förberedde mig genom att läsa ganska mycket på engelska innan och se engelskspråkiga nyheter på tv.

 

 

Hur har du utvecklats under den här tiden?

– Det har varit en stor personlig utveckling. Det blir lite av livet före och livet efter. Lite mer orädd, lite mer äventyrlig och mer öppen har jag blivit. Jag har fått mycket erfarenheter, fått se mycket av världen och fått nya vänner. Språkmässigt har jag självklart också utvecklats mycket.

Något som gjorde att jag fick nya bekantskaper var att jag tog med min trumpet. Jag spelar hemma och kollade lite på nätet innan och såg att det fanns orkestrar där. Så jag packade ned trumpeten och när jag kom till Brisbane så kontaktade jag en orkester där. Jag repade med dem en gång i veckan och var med på flera konserter. Till exempel så hade vi innan jul så kallad Christmas carols flash mob, där vi spelade lite spontant på torget i stan och det kom massor av människor med instrument och anslöt sig.

Jag reste runt en hel del i landet och åkte upp till Cairns och Stora Barriärrevet och dök, en häftig upplevelse. Jag passade också på att gå en surfkurs och jag fick pröva på att mata kängurus och klappa koalor. Tillsammans med två kollegor från Stockholm som också var på secondment åkte vi över till Nya Zeeland och bilade runt en vecka.

Läs mer om Grant Thornton här…

Följ Grant Thornton på Facebook här så får du information om lediga jobb, studentevent och medarbetarbloggar.