7 tips om managers te managen
Dit is een gastartikel van Bookboon-auteur Manmohan Joshi.
Een goede manager kan je inspireren om grote doelen te bereiken, terwijl een slechte manager erg demotiverend werkt en je leven tot een hel kan maken. De kwaliteiten die vaak geassocieerd worden met goede managers zijn; rechtvaardig, betrokken, ondersteunend, consistent en de vaardigheid om een werknemer te inspireren om het beste in zichzelf naar boven te halen.
Je moet begrijpen dat managers ook onder druk staan om goed te presteren. Ze verwachten dat hun teamleden samenwerken om doelen te behalen. Het succes van jouw inspanning hangt voor een groot deel af van de manier waarop jij omgaat met je manager. De volgende tips helpen je met deze taak:
1. Draag bij aan het succes van je manager en het teambuildingsproces
Je kunt bijdragen aan het succes van je manager door het volgende te doen:
- Bepaal je rol en vraag jezelf af wat er nodig is om een belangrijk onderdeel te worden van het team;
- Denk als je manager – stel ze gerust en anticipeer op hun behoeften;
- Houd je manager up to date;
- Bouw een succesvolle werkrelatie met je manager.
2. Houd je werkdruk en -tijd onder controle
De werkdruk ligt vaak hoger, dan de beschikbare tijd die je hebt. Om ervoor te zorgen dat je jouw tijd goed besteedt, kun je de volgende richtlijnen hanteren:
- Wees in controle van je eigen tijd en die van je manager, gebruik organiseer- en planningstechnieken die ervoor zorgen dat jij in controle bent;
- Stel prioriteiten als alles urgent is;
- Herken en minimaliseer tijdrovende en terugkerende onproductieve werkgewoonten;
- Voldoe aan de behoeften en eisen van meer dan één manager/persoon.
3. Vergroot je controle en verantwoordelijkheid
Om effectiever met je manager om te gaan, kun je de volgende dingen toepassen:
- Los problemen op als je manager niet aanwezig is;
- Vergroot je invloed en verhoog het vertrouwen van je manager in jou;
- Verbreed je takenpakket en neem meer verantwoordelijkheid.
[bookboon-recommendations id=”85d4ee13-0f5e-e011-bd88-22a08ed629e5″ title=”Meer interessante boeken…” language=”nl”]
4. Omgaan met druk
Zorg dat je nooit onder de druk bezwijkt. Te vaak zal je manager meer en meer overdragen aan jou. Wees voorzichtig en leer vriendelijk ‘Nee’ te zeggen. Als de manager het eist, vraag hem/haar een rangschikking te maken van het werk dat je op je bordje hebt liggen.
5. Omgaan met emoties
Het is erg belangrijk om je emoties op het werk de baas te zijn. Leer om geen negatieve emoties te tonen naar aanleiding van gebeurtenissen op het werk. Je zult het niet eens zijn met bepaalde acties of beslissingen van je manager. Ga in dat geval de discussie aan op een rationele wijze.
6. Pas je aan, aan de stijl van je manager
Om goed samen te werken met je manager, moet je weten hoe hij/zij werkt. Bepaal wat je manager verwacht van jou, zodat jij aan deze verwachtingen kan voldoen en zelfs kunt anticiperen op toekomstige vragen. Als hij/zij ervan houdt om te praten, dan zullen ze waarschijnlijk de voorkeur hebben voor verbale communicatie. Aan de andere kant, als hij/zij constant memo’s en verslagen stuurt, dan is dat een signaal dat ze hetzelfde verwachten van jou.
7. Onthoud speciale punten
“Managing up” betekent dat je verantwoordelijkheid pakt voor het versterken van je relatie met je manager. Hoe lastig het ook kan zijn, hier staat hoe je het doet:
- Begrijp de lastige managers. Leer hoe ze denken, wat hun angst is, waarom ze doen wat ze doen. Lastige mensen begrijpen maakt het simpeler om met ze om te gaan.
- Weet wat je moet doen en zeggen.
- Kijk naar de lastige managers. De kans is groot dat ten minste iemand met ze op kan schieten. Leer hoe hij/zij het doet. Jij kunt het ook!
- Haal het beste in lastige managers naar boven. Niemand is altijd lastig – en iedereen doet moeilijk op bepaalde momenten. Versterk het positieve gedrag van iedereen.
- Arriveert je manager om 08:00 op het werk en vertrekt hij om 18.00? Denk erover na om je tijden op zijn/haar schema aan te passen.
- Hoe gaat hij/zij gekleed? Je wilt niet zijn/haar stijl kopiëren, maar je wilt ook niet te ‘casual’ gekleed gaan als je manager het waardeert om formeel gekleed te gaan.
- Het lijkt kinderachtig om op dingen als kleding en werktijden te letten, maar waarom zou je niet elke beschikbare tool gebruiken in je voordeel?
[bookboon-book id=”a81e43aa-a4f4-4c97-8beb-a19c00e90038″ title=”Download hier het boek van Manmohan Joshi” language=”nl”]