Categories Pricing Corporate
Professional eBook

Reputatiemanagement

Hoe zorg je voor een sterke reputatie?

0 Reviews
37
Language:  Dutch
Reputatie en imago zijn niet hetzelfde. Ze liggen in elkanders verlengde. Reputatie is hoe de stakeholders over je denken. En dat kan lastig zijn, want daar zitten vaak tegenstrijdige belangen in.
Professional Plus subscription free for the first 30 days, then $8.99/mo
Access to this title on the bookboon platform
Description
Content

Heb jij een sterke reputatie? Hopelijk wel, want dat beschermt je tegen aanvallen op je geloofwaardigheid, op je reputatie. Het is als een stootkussen. Maar dat moet wel worden onderhouden. En als het eens mis gaat, wat doe je dan om je reputatie te herstellen?
Gedraag je voorbeeldig en communiceer daar consistent en transparant over. Dit kunnen we niet genoeg herhalen, want juist hier worden vaak fouten gemaakt. Stakeholders rekenen je af op je gedrag en prestaties, niet op je mooie woorden. Een duurzaam sterke reputatie maakt je organisatie, maar ook jijzelf als individu, succesvol op de langere termijn.
Reputatie en imago zijn niet hetzelfde. Ze liggen in elkanders verlengde. Het begint bij identiteit, het gedrag van elke individuele medewerker. Imago is wat het algemene publiek van je vindt en dat hoeft niet eens op waarheid gebaseerd te zijn. Een kweekvijver voor nepnieuws. Reputatie is hoe stakeholders over je denken. En dat kan lastig zijn, want daar zitten vaak tegenstrijdige belangen in.

Over de auteur

Wim Vlekken (1950) heeft een opleiding in Public Relations genoten, wat later Communicatiewetenschappen is gaan heten. Echter het grootste deel van zijn werkzame leven was hij actief in marketingcommunicatie en sales. Dat laatste vooral in de software industrie.
Schrijven is altijd een aan het werk gerelateerde bezigheid geweest en sinds zijn pensioen in 2015 nam dat een vlucht met het schrijven van boeken. De meeste werken zijn gepubliceerd via Bookboon.com. Die boeken vallen in de categorie soft skills. Denk aan titels als Manage je eigen succes, Geluk, Slimmer werken.
Daarnaast is Wim actief als natuurgids en natuurbeschermer, onder andere als bestuurslid van een aantal stichtingen. Een deel van dat ‘natuurwerk’ is te volgen op de blog #groenenwelzijn.

 • Inleiding
 1. Wat houdt reputatie in?
 2. Reputatieschade en grote missers
 3. Bouwen aan reputatie
  1. Omgaan met calamiteiten
  2. Communicatie in crisistijd
  3. Risicoanalyse
 4. Hoe meet je reputatie?
 5. Communicatie in vredestijd
  1. De boodschap
  2. Communicatiekanalen
  3. Omgaan met feedback
  4. Hoe pak je nepnieuws aan?
 6. Persoonlijke reputatie
 7. Afsluiting
 8. Bronnen
 9. Over de auteur

About the Author
Wim

Wim Vlekken

Wim Vlekken (1950) was werkzaam in Marketing en Communicatie. Naast zijn werk in de industrie (tech, bouw en software) was hij gedurende 19 jaar tevens docent Marketing en Communicatie bij een vakschool voor (grafische) communicatie in Eindhoven. Het schrijven van artikelen, boeken en web content is al meer dan 40 jaar een vast onderdeel van zijn dagelijks werk.

Wim Vlekken (1950) ist Spezialist für Marketing und Kommunikation. Neben seiner Laufbahn in der Industrie war er über 19 Jahre Lehrer für Marketing und Kommunikation auf einer Fachschule. Das Schreiben von Werbematerial, Artikel und Bücher war ab den Siebziger Jahre ein fester Bestandteil seiner Arbeit.