Innovatie en creativiteit in het bedrijf

Bewertung:
( 0 )
43 pages
Sprache:
 Dutch
In iedere organisatie sluimert veel creativiteit. Via Ideeënbus 2.0 heeft u een nieuw instrument om dit voor het innovatiebeleid te verzilveren.
Das ist ein Business eBook
Business Abonnement kostenlos für die ersten 30 Tage , dann $5.99/mo
 
Zugriff auf das Buch in unserem eReader; keine Werbung im Buch
Die neuesten eBooks
Über den Autor

Wim Vlekken (1950) was werkzaam in Marketing en Communicatie. Naast zijn werk in de industrie (tech, bouw en software) was hij gedurende 19 jaar tevens docent Marketing en Communicatie bij een vakschool voor (grafische) communicatie in Eindhoven. Het schrijven van artikelen, boeken en web content is a...

Beschreibung
Inhalt

In iedere organisatie sluimert veel creativiteit. Via Ideeënbus 2.0 heeft u een nieuw instrument om dit voor het innovatiebeleid te verzilveren.

Tijdens mijn werk als communicatie deskundige en consultant wordt me met regelmaat gevraagd hoe men innovatie en creativiteit vanuit de werkvloer kan stimuleren. Mijn eerste reactie is dan een in gedachten gestelde tegenvraag: “Hebben jullie dan geen Ideeënbus?” En dan wil ik het weten ook.

Soms is die er wel degelijk, maar vaak ook niet. En als er dan wel een Ideeënbus in de organisatie actief is, waarom werkt het dan niet?

Of er vanuit de werkvloer innovatief wordt meegedacht is een complexe aangelegenheid. Het heeft enerzijds met de bedrijfscultuur te maken en het type mens dat zich in die cultuur prettig voelt. Anderzijds heeft het ook heel veel te maken met motivatie, commitment, communicatie en transparantie vanuit het management.

Het instellen van een Ideeënbus is heus niet iets voor uitsluitend grote organisaties. Bij kleine organisaties kan het evengoed werken. Alleen is het niet nodig dat er dan een meerkoppige ideeënbuscommissie wordt opgetuigd. Verbeteringsvoorstellen kunnen dan veel directer aan het management worden gericht. Voorwaarde is in alle gevallen dat het idee niet tot het normale takenpakket van de indiener behoort. Als ik heftruckchauffeur ben en ik zie een mogelijkheid om de veiligheid van heftrucks te verbeteren, dan ben ik verplicht dit met mijn chef te delen. Het hoort niet in de ideeënbus. Maar als ik als heftruckchauffeur zie dat een kleine ingreep bij de toegangspoort de toegankelijkheid voor vrachtauto’s verbetert, dan mag dat voorstel wel in de ideeënbus.

In dit boek zullen we deze problematiek nader bekijken en bieden we oplossingen die tot een beter innovatiemanagement kunnen bijdragen. Wilt u hier dieper op in gaan, dan is het raadzaam een cursus te volgen die onder andere worden aangeboden door onderwijsinstituten als LOI, NCOI en Open Universiteit.

 1. Waarom innoveren?
 2. Hoe innoveren?
 3. De psychologie van creativiteit
 4. Kaizen
 5. Organiseer de Ideeënbus
 6. Reglement
 7. Het beoordelingsproces
 8. De beloningsstructuur
 9. Automatisering – Ideeënbus 2.0
 10. Interne communicatie en branding
 11. Slotwoord
 12. Met dank aan