Kategorien Preise Unternehmen
home.book.professional_ebook

Gereedschapskist aantrekkelijk formuleren

10 vuistregels voor zinnen die goed lopen en lekker lezen

0 Bewertungen
3 Bewertungen
60
Sprache:  Dutch
Dit boek is een gereedschapskist met 10 vuistregels voor aantrekkelijke en goed geformuleerde zinnen.
Professional Plus Mitgliedschaft 30 Tage gratis, danach $8.99/Monat
Zugriff auf das Buch in unserem eReader; keine Werbung im Buch
Beschreibung
Vorwort
Inhalt
Bewertungen

Dit boek is een gereedschapskist met 10 vuistregels voor aantrekkelijke en goed geformuleerde zinnen. Vuistregels zijn regels en trucs om zinnen zò te schrijven dat lezers je tekst fijn vinden om te lezen. Maar ook: dat ze doen wat je van ze vraagt: iets aannemen, iets beslissen of iets kopen. Alle 10 vuistregels krijgen een uitleg met voorbeelden. Natuurlijk bevat dit boek niet de hele Nederlandse grammatica met al haar regels en uitzonderingen. Lees het als een snelle gids die jou behoedt voor zaken waar je lezers op afhaken. Na de 10 vuistregels volgt een hoofdstuk met oefeningen en modelantwoorden. Dat maakt dit e-book geschikt om thuis te oefenen, maar ook voor het onderwijs.

Deze gereedschapskist aantrekkelijk formuleren heb ik samengesteld voor alle schrijvers van zakelijke, Nederlandse teksten. Voor alle schrijvers? Nou ja, alleen voor schrijvers die graag aantrekkelijke, duidelijke en goed geformuleerde zinnen produceren. Het maakt verder niet uit wat je schrijft: e-mails, artikelen, adviesrapporten, persberichten of businesscases. En ook niet voor wie je schrijft. Alle lezers houden van goed geformuleerde, makkelijk te begrijpen zinnen. Hou je je regelmatig bezig met wervende teksten (offertes, verkoop, reclame), dan is hoofdstuk 10 voor jou een extraatje.

Dit is een handig boek als je in korte tijd een paar handvatten wilt hebben hoe je aantrekkelijke zinnen schrijft. Dan heb ik het over formuleren, niet over spelling. Over spelregels gaat een ander boek van Bookboon, Intuïtief spellen, dat misschien wel een mooie aanvulling op dit boek is.

Omdat ik het graag heel praktisch houd, krijg je 10 vuistregels. Die zijn voorzien van een uitleg, voorbeelden en aanvullende tips. Het mag duidelijk zijn dat deze vuistregels niet de hele Nederlandse grammatica met al haar regels en uitzonderingen omvatten. Sterker nog, daar waar het niet hoeft, gebruik ik in de volgende hoofdstukken geen grammaticale termen om iets uit te leggen. En kom ik er echt niet omheen, dan zal ik ze uitleggen en dat zo makkelijk mogelijk doen. Ik wil namelijk graag niet alleen dat je snapt wat er staat, maar ook dat je met plezier leest. En dat je de 10 vuistregels gemakkelijk zelf kunt toepassen.

Wie graag wil oefenen voor hij of zij met een eigen tekst aan de slag gaat, gebruikt het laatste hoofdstuk van dit boek. Er staan oefenzinnen en modelantwoorden in. Na dit hoofdstuk volgt een checklist die leest als een samenvatting. Dat is handig als je een tekst snel wilt toetsen!

Maar eerst hier aan de slag! Je kunt dit boek van voor naar achteren lezen, of je leest alleen de hoofdstukken die horen bij een vuistregel waar je nieuwsgierig naar bent. Bij de uitleg van sommige regels verwijs ik naar een ander hoofdstuk van dit boek. Dat is een mooie manier om veel inspiratie op te doen en kriskras door de tekst te gaan. Eén lezer deed dat in elk geval niet: mijn zus Simone, die alle pagina’s nalas op typefouten.

 1. De lezer lust geen lintworm 
  1. Waarom korte zinnen? 
  2. Maak zinnen van 12–16 woorden 
  3. Jip-en-janneketaal is voor kinderen 
 2. Rechte zinnen scoren! 
  1. Over tangen en klemmen 
  2. Let op komma’s, haakjes en streepjes 
 3. Weet wanneer je worden gebruikt 
  1. Actief = korter en duidelijker 
  2. Worden = geen zijn 
 4. Schrijf specifiek, zeg wat je bedoelt 
  1. Hoezo een beetje haast hebben? Baken af! 
  2. Containerwoorden laten ruimte voor interpretatie 
  3. Twijfeltaal is de dood van elk advies 
 5. Schrijf modern, het is de 21e eeuw 
  1. Over ouderwets en formeel taalgebruik 
  2. Taal is over datum voor je het weet… 
 6. Schrijf bondig, de lezer heeft haast 
  1. Wees zuinig met voorzetselcombinaties 
  2. Ik ontken het niet: de dubbele negatie is lastig 
  3. Dubbelzeggingen, waarom zou je? 
 7. Zorg voor cement tussen je zinnen 
  1. Signaalwoorden (omdat, terwijl, bijvoorbeeld) 
  2. Verwijswoorden (die, deze, dat, dit, wat) 
 8. Gebruik opsommingen graag en goed 
  1. Opsomming in de zin 
  2. Opsomming met zinsdelen 
  3. Opsomming met hele zinnen 
  4. Wat niet mag: ongelijkvormige opsommingen 
  5. Nog meer tips voor opsommingen 
 9. Moeilijke kwesties 
  1. Als/dan, hen/hun, vele/velen 
  2. Te veel/teveel, ten slotte/tenslotte en zo 
 10. Een dosis vitamine R (relatie) en K (kennis) 
  1. Vitamine R: relatie 
  2. Vitamine K: ken je lezer 
 11. Oefeningen en modelantwoorden 
 12. Checklist aantrekkelijk formuleren 
 13. Literatuurlijst 

Dit is een fantastisch boek voor diegene die het moeilijk hebben met goede zinnen te schrijven.
Opvallend leuke schrijfstijl, goede tips en heel compleet. De checklist in hoofdstuk 12 zal ik zeker gaan toepassen.
Een praktisch boek om je teksten compact te maken. Aanrader!
home.book.about_author
Ellis

Ellis Buis

Ellis Buis is taaltrainer, schrijfcoach en auteur. In de brugklas van de middelbare school wist ik een ding zeker: ik wilde lerares Nederlands worden. Dat pakte anders uit. Ik heb na mijn studie Nederlands 14 jaar in public relations en marketing gewerkt. Pas daarna ben ik mijn plezier in taal en goedgeschreven teksten gaan overdragen op andere mensen. Onder eigen vlag, EllisBuis TekstTraining, ontwikkel en verzorg ik schrijftrainingen en werk ik als schrijfcoach. Dat doe ik nu ook al bijna 21 jaar.

In die tijd heb een aantal boeken geschreven: Noteer je dit even? Tips en oefeningen voor assertief en efficiënt notuleren, Commercieel en creatief schrijven, het Hoe-boek voor de coach en de waaier Coachen en Hoe!, de laatste twee producties met Joost Crasborn. Nieuw, in 2018 en 2019, zijn Verleid je lezer online en Noteer jij dit even?, een herziene versie van mijn oude notuleerboek. Je kunt ze bestellen via www.bol.com.

In de schrijftrainingen die ik geef vragen deelnemers regels en trucs om aantrekkelijke en grammaticale zinnen te schrijven. Ze willen dat de lezer begrijpt wat er staat, en dat deze doet wat gevraagd wordt: iets voor waar aannemen, iets beslissen of iets kopen. Nu zijn er heel veel goede boeken te koop op het gebied van zinsbouw en formulering. Maar bijna allemaal zijn het vrij lijvige naslagwerken of oefenboeken. Dat kan anders, dacht ik. Dit e-book behandelt in ruim 50 bladzijden vuistregels voor goede, prettig leesbare zinnen. Je krijgt voorbeelden, en er is een aanvullend hoofdstuk met oefeningen.

Zou je het hele boek lezen, dan ben je in een paar uurtjes tijd een hoop wijzer. En dat is mijn doel. Ik wil schrijvers in staat stellen om op een gemakkelijke manier betere zinnen te schrijven. Daarmee zijn ze zichzelf, en hun lezers van dienst. Vandaar deze gereedschapskist aantrekkelijk formuleren, ook de titel van het boek. Het is niet zo’n creatieve titel, maar hij dekt precies de lading. Da’s wel zo duidelijk voor de lezer. En duidelijkheid heeft voorrang op taalkundige hoogstandjes, vind ik. Dat ga je terugzien in de 10 vuistregels in dit boek.

Ik wens je veel plezier bij het lezen, en vooral succes bij het toepassen van de regels. Ik hoor graag wat je ervan vindt. Je bereikt me via www.ebtt.nl, mijn website. Daar kun je ook een training vinden die past bij je schrijfwens.