Energiebesparend leven in 100 stappen

av Harrie van Veen
Omdömen:
( 15 )
66 pages
Språk:
 Dutch
Hoe kun je energie besparen om de opwarming van de aarde tegen te gaan? Dit gratis boek bevat tips voor energiebesparing zodat jij ook je steentje bij kan dragen.
Det här är en gratis eBok för studerande
Skapa ett konto för gratis åtkomst
Läs online eller ladda ner gratis läroböcker som pdf. Mindre än 15 % reklam.
 
Prova gratis i 30 dagar
Business-prenumeration gratis de första 30 dagarna, sedan $5.99/månad
Våra senaste eBöcker
Description
Content

Hoe kun je energie besparen om de opwarming van de aarde tegen te gaan? Dit gratis boek bevat tips voor energiebesparing zodat jij ook je steentje bij kan dragen. Kortom leer milieubewust te leven. Sommige tips zijn makkelijk om uit te voeren, anderen kosten wat meer moeite. Download energiebesparend leven in 100 stappen en begin vandaag nog.

Het klimaat en het milieu zijn weer helemaal hot tegenwoordig. Je kunt bijna geen krant openslaan of een televisieprogramma bekijken of het gaat wel over de opwarming van de aarde en de gevolgen die dat heeft: hete zomers, warme, kletsnatte winters en een stijging van de zeespiegel. De voormalige vice-president van de Verenigde Staten, Al Gore, waarschuwt in zijn film An Inconvenient Truth voor de gevolgen van die opwarming en hij won er direct een Oscar mee.

Gore roept op om anders met energie om te gaan. Zuiniger vooral. Daarin staat hij niet alleen. Het klimaatpanel van de Verenigde Naties kwam in 2007 met een uitgebreid rapport waarin de klimaatverandering uitgebreid staat beschreven, plus de gevolgen, plus aanbevelingen voor regeringen en het bedrijfsleven om de opwarming van de aarde te beperken. Ook de Europese Unie en de Nederlandse regering hebben doelen geformuleerd om de uitstoot van broeikasgassen, de belangrijkste veroorzakers van de opwarming van de aarde, te beperken.

Maar wat kunt ú doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, op uw eigen kleine schaal, in uw eigen dagelijks leven? Daarover gaat dit boek. Het bevat tips om milieubewust te leven. Sommige tips zijn gemakkelijk te halen, andere moeilijker. Het zou natuurlijk mooi zijn als elke lezer alle tips ter harte zou nemen, maar gedragsverandering blijkt altijd weer makkelijker gezegd dan gedaan. De lezer dient zich in elk geval in het achterhoofd te houden dat het volgen van één tip (om een makkelijke te noemen: gebruik spaarlampen) al bijdraagt aan de verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Dit boek bevat vier basishoofdstukken. De eerste drie behandelen de plekken waar wij als moderne consumenten het meest verblijven: thuis, onderweg, op het werk of op school. Op deze plekken valt de meeste winst te behalen om de opwarming van de aarde te beperken. Het vierde hoofdstuk behandelt niet zo zeer een plek als wel een tijd, namelijk vrije tijd. In dit hoofdstuk vindt u tips voor een milieubewust leven tijdens uw vakantie en in uw vrije tijd.

Dit boek streeft geen volledigheid na. Dat is onmogelijk, daarvoor is het onderwerp te groot. Milieubewust leven strekt zich uit van het indraaien van een spaarlamp tot het zelf bouwen van een huis dat volledig zelfvoorzienend is. En alles dat daartussen ligt. Dit boek biedt wél tips voor een milieubewust leven die in meer of mindere mate makkelijk te realiseren zijn. Dit boek heeft zijn doel bereikt als het dient als leidraad, handleiding naar een energiezuiniger manier van leven. Maar het blijft natuurlijk aan een ieder om zijn eigen manier van milieubewust leven in te richten.

 1. Thuis
  1. Verlichten
  2. Verwarmen en verkoelen
  3. Isoleren
  4. Ventilatie
  5. Koelen en vriezen
  6. Wassen en drogen
  7. Douche, bad en toilet
  8. Energievoorziening
  9. Een huis vol apparaten
  10. Afvalscheiding
  11. Koken en afwassen
  12. Financieel en administratief
  13. Huis kopen
  14. Verbouwen en klussen
  15. Schoonmaken
  16. Huisdieren
  17. Een gezellige tijd
  18. Mooi en comfortabel wonen
  19. Opvoeden en onderwijzen
  20. Hobby, sport en ontspanning
 2. Intermezzo: Energie Prestatie Advies
 3. Onderweg
  1. Het Nieuwe Rijden
  2. Tips voor de aanschaf van een nieuwe auto
  3. Carpoolen
  4. Autodaten
  5. Groene autoverzekering
  6. Aanpassen van het gebruik van de auto
  7. Fiets naar je werk
  8. Neem het openbaar vervoer
 4. Intermezzo: Ik en mijn CO2-uitstoot
 5. Op kantoor en op school
  1. Papier
  2. Een kantoor vol computers en aanverwanten
  3. Koffi e en lunch
  4. Kantoorinrichting en energiebesparing
  5. Duurzaam ondernemen
  6. De schone school
 6. Intermezzo: interview Mirjam de Rijk
 7. Vakantie en vrije tijd
  1. Minder vaak met vakantie
  2. Verre reizen
  3. Nabije reizen
  4. Ter plekke
  5. Lekker weg in eigen land
  6. Uiteten en uitgaan
  7. Winkelen
 8. Intermezzo: Live Earth
 9. Nawoord