Close

Follow Us

Your Personal and Professional Development: Plans, Tips and Lists

Powered by Bookboon, your personal eLibrary with 1,700+ eBooks on soft skills and personal development

Hoe verbeter je de werkrelatie met je baas?

Posted in Articles Dutch

Hoe verbeter je de werkrelatie met je baas?
Hoe verbeter je de werkrelatie met je baas?

Ben jij tevreden over je baas? Vind je het prettig om met hem of haar te werken? Heb je het gevoel dat je leidinggevende je helpt om jezelf te ontwikkelen en door te groeien? Antwoord je nee op al deze vragen, dan is het misschien tijd voor iets anders. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. In dit artikel vind je een aantal tips voor het verbeteren van de werkrelatie met je baas. Deze komen uit het boek: “Your Boss: Sorted!” van Patrick Forsyth.

 

Speerpunten voor een goede werkrelatie

• Helder: Zorg er voor dat het helder is hoe je taken moet uitvoeren. Wat kun je zelfstandig doen en waar is overleg voor nodig?

• Openheid en vertrouwen: Tijd en moeite worden verspild als beide partijen elkaar proberen te begrijpen zonder overleg.

• Duidelijke taakomschrijving: Zorg voor een duidelijke taakomschrijving. Op deze manier weet je baas wat hij van je kan verwachten en weet jij waar je je op moet richten. Hierbij zijn duidelijke regels van belang. Hoe ga je om met opdrachten of klusjes die buiten je taakomschrijving vallen?

• Koppel taken aan duidelijke doelstellingen: Wat is het doel van de taken die je uitvoert en wat moet er mee bereikt worden? Spreek met je baas duidelijke doelstellingen af. Op deze manier weet jij wat je moet bereiken en kan je baas het overzicht behouden of alles volgens plan verloopt.

Een goede relatie – een die werkt – spoort aan tot meer vertrouwen en zal leiden tot een toename van je verantwoordelijkheden. Hierdoor kun je het beste uit jezelf halen en van grote waarde voor je baas zijn.

 

Het definiëren van je baan: de functieomschrijving

Problemen met je baas kunnen ontstaan omdat jullie verwachtingen niet overeenkomen. De dingen die jij denk dat belangrijk zijn bij het uitoefenen van je functie zijn misschien helemaal niet belangrijk voor je baas. Daarom is het erg verstandig om eens kritisch naar je functieomschrijving te kijken en hier met je baas over te praten.  Je functieomschrijving is namelijk veel meer dan een formaliteit, het is de fundering van de werkrelatie met je baas. Als jij en je baas niet weten wat je functie is, hoe kun je dan je taken naar tevredenheid uitvoeren? Daarnaast schept het duidelijkheid voor jullie beiden, behoort deze opdracht tot je functie?

Dus:

• Zorg ervoor dat je een functieomschrijving hebt

• Controleer of je het eens bent met wat er staat

• Vraag om verduidelijking indien nodig

• Zorg ervoor dat je baas ook vindt dat de het je dagelijkse werkzaamheden weerspiegelt

• Controleer het regelmatig en zorg ervoor dat het up-to-date is, en blijft

Je functieomschrijving vormt een solide basis van waaruit je ervoor kan zorgen dat je je werk goed uitvoert en indruk maakt op je leidinggevende.

Wil je meer tips lezen over hoe je de relatie met je baas kunt verbeteren? Download dan het boek “Your Boss: Sorted!” van Patrick Forsyth.